Hoewel veel mensen denken dat kleurenblindheid ervoor zorgt dat de je wereld in zwart wit ziet, is dit niet altijd het geval. Mensen die volledig kleurenblind zijn, zien de wereld in zwart wit, maar er zijn ook veel mensen die deels kleurenblind zijn en bijvoorbeeld één of meerdere tinten slecht kunnen onderscheiden.

Kleurenblindheid wordt veroorzaakt doordat (een van) de drie kegeltjes in je ogen niet goed werkt. De kegeltjes in je ogen zorgen ervoor dat primaire kleuren worden vertaald naar de hersenen in de vorm van een kleur. Met een combinatie van de drie primaire kleuren die de kegeltjes waarnemen, kunnen alle kleuren worden gevormd. Dit werkt hetzelfde als het mengen van verf. Geel en blauw wordt groen, rood en geel wordt oranje, enzovoort. Zo’n combinatie wordt als het ware als een kleurcode naar je hersenen gestuurd, die het omzet in een kleur die jij uiteindelijk ‘ziet’. Maar als één van deze kegeltjes niet goed werkt, mis je dus een deel van je kleurcode en kunnen je hersenen geen kleuren onderscheiden. In het geval van volledige kleurenblindheid werken alle drie de kegeltjes in je ogen niet.

Kleurenblindheid bril

Ondanks dat er weinig over gesproken wordt, komt kleurenblindheid vaker voor dan je denkt. Opvallend is dat er een stuk meer mannen kleurenblind zijn dan vrouwen: één op de twaalf mannen ten opzichte van slechts één op de tweehonderd vrouwen is kleurenblind.

Wanneer je kleurenblind bent, kan dit erg vervelend zijn. In het dagelijks leven zijn er gelukkig veel oplossingen voor als je geen kleuren ziet. Hoewel een stoplicht bijvoorbeeld verschillende kleuren heeft, weet je wel dat als de bovenste lamp brandt, je moet stoppen, ook als je dit niet kan herkennen als rood. Maar er zijn bijvoorbeeld ook veel beroepen waarin het noodzakelijk is om kleuren te kunnen zien.

Helaas valt volledige kleurenblindheid op dit moment nog niet te genezen. Gelukkig bestaan er wel speciale kleurenblindheid brillen die mensen die deels kleurenblind zijn kunnen helpen. Een kleurenblindheid bril werkt met zogenaamde Chromagen filters, die meer contrast aanbrengen tussen de kleuren waardoor je bijvoorbeeld rood en groen makkelijker kan onderscheiden.

Bij veel opticiens, zoals Sven voor Ogen, kan je terecht om te meten of je (deels) kleurenblind bent en of een kleurenblindheid bril of lenzen een oplossing voor jou kan zijn. Zo’n bril kan op maat gemaakt worden en is bijvoorbeeld te combineren met enkelvoudige of multifocale glazen. Naast een bril zijn er ook kleurenblindheid lenzen mogelijk.