Naar schatting hebben 1,2 miljoen Nederland diabetes type 2. De ziekte komt vaak voor onder senioren maar tegenwoordig krijgen steeds meer mensen op jonge leeftijd hiermee te maken. Diabetes type 2 is niet alleen gerelateerd aan de leeftijd maar vooral ook aan de leefstijl. Door schommelingen in de bloedsuikerspiegel wordt het lichaam op een gegeven moment ongevoelig voor insuline. Door verkeerde voeding kan het lichaam al op jongere leeftijd ongevoelig worden voor insuline.

Omdat diabetes type 2 voor gevaarlijke complicaties kan zorgen delen we in dit artikel een aantal tips om de gevolgen van deze chronische ziekte tegen te gaan.

Tips

Diabetes type 2 heeft gevaarlijke en zelfs levensbedreigende complicaties. Omdat het lichaam niet goed meer op insuline reageert blijft de bloedsuikerspiegel te hoog. De hoge bloedsuikers kunnen organen, zenuwen en bloedvaten beschadigen. Dit geeft problemen. Deze kunnen op de volgende gebieden optreden:

 • Hart- en vaatziekten
 • Zenuwschade
 • Maagproblemen
 • Darmproblemen
 • Achteruitgang van de hersenen
 • Inflammatie aan gewrichten
 • Nierproblemen
 • Erectiestoornis
 • Inflammatie en sneller infecties die slecht genezen
 • Vermoeidheid
 • Problemen met het zicht
 • Problemen met het gehoor

Heb je de diagnose diabetes type 2 gehad dan is de eerste stap om te stoppen met de dingen die deze ziekte veroorzaken en verergeren.

Rook je dan is het verstandig om hiermee te stoppen. Beweeg je weinig dan is het goed om dit meer te gaan doen. Een zittend bestaan is slecht voor de insulinegevoeligheid. De insulinegevoeligheid kan verbeteren door meer te gaan bewegen en te gaan sporten.

Drink je regelmatig alcohol dan is het goed om hiermee te minder of helemaal te stoppen. Alcohol is een belasting voor de lever en de lever heeft het al moeilijk genoeg met je glucosestofwisseling die verstoord is door diabetes.

Ook is het goed om je regelmatig door een arts te laten controleren. Een arts kan je bloedsuikerspiegel onderzoeken, je cholesterol en je bloeddruk. Hiermee ontstaat een beeld over je gezondheidsrisico’s en kan ingeschat worden of het nodig is om bepaalde medicijnen te gaan voorschrijven.

Tip 1: volg een dieet

Heb je overgewicht dan is het heel belangrijk om dit als eerst aan te gaan pakken. Diabetes type 2 is een ziekte waarbij je lichaam ongevoelig is geworden voor insuline. Dit in tegenstelling tot diabetes type 1; bij deze variant maakt je lichaam geen insuline meer aan. Bij diabetes type 2 maakt je lichaam nog wel insuline aan, alleen je lichaam reageert er niet goed meer op.

De keuze van een dieet is voor mensen met diabetes belangrijker dan anders. Je wilt een dieet volgen waarmee je niet alleen afvalt, maar waarmee je ook de bloedsuikerspiegel kan stabiliseren. Het koolhydraatarme dieet is daarvoor een geschikt dieet. Doordat je minder koolhydraten gaat eten krijg je minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Het is daarbij wel belangrijk dat je de juiste type koolhydraten eet. Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten worden snel omgezet in glucose waardoor deze voor pieken in de bloedsuikerspiegel zorgen. Deze moeten daarom worden vermeden.

Tip 2: drink veel water

Streef ernaar om dagelijks 2 liter water te drinken. Drink je onvoldoende dan kunnen de nieren onvoldoende glucose afvoeren in het geval de bloedsuikerspiegel te hoog is. Vermijd vruchtensappen. De bevatten veel suikers waardoor de bloedsuikerspiegel te veel zal stijgen. Drink groene thee, zwarte koffie of water.

Tip 3: ga sporten

Sport is een goed manier om het lichaam gevoeliger te maken voor insuline. Door te sporten verbrand je glucose. Doordat de cellen glucose verbrand hebben kunnen ze deze weer beter opnemen als je eet. Zo loopt de bloedsuikerspiegel minder hoog op na de maaltijd.

Slik je medicatie meet dan na het sporten je bloedsuikers. Zo kan je beoordelen of deze niet te ver daalt door de inspanningen.

Is je conditie nog slecht bouw dan rustig je conditie op. Je kunt beginnen met het maken van wandelingen. Wandelen is al voldoende om je insulinegevoeligheid te verbeteren.

Tip 4: eet veel groente

Groenten bevatten vezels. Deze vezels vormen een gelachtige laag op de binnenzijde van je dunne darm. Glucose uit je voeding zal eerst door deze gelachtige laag moeten komen alvorens het in je bloedbaan komt. Op deze manier vormen vezels een soort buffer die voorkomt dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt door je maaltijd.

Door veel groente bij je maaltijden te eten zorg je ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel een piek zal hebben. Het beste eet je voor de maaltijd een salade. De vezels uit de rauwkost vormen een buffer voor de glucose (van aardappelen, pasta of rijst) die je bij de hoofdmaaltijd zult eten.

Het beste eet je groene bladgroente. Deze zijn laag in calorieën en koolhydraten terwijl ze wel rijk in vezels zijn. Wees voorzichtig met peulvruchten en bonen. Deze zijn rijk aan koolhydraten.

Tip 5: zorg voor genoeg slaap

Slaap je vaak maar kort of onregelmatig dan is dit slecht voor je bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat de bloedsuikerspiegel hierdoor negatief wordt beïnvloed. Weinig slapen wordt door het lichaam als vorm van stress ervaren. Door verhoogde stress wordt er meer van het stress response hormoon cortisol aangemaakt. Dit hormoon remt de werking van insuline af waardoor glucose minder goed opgenomen kan worden.

Slaap je maar weinig dan zal je ook eerder honger hebben door het effect op de hongerhormonen. Het wordt dan lastiger om een gezond gewicht te bereiken of te behouden.

Tip 6: eet omega 3 vetten

Het grootste gevaar van diabetes type 2 zijn de hart- en vaatziekten die hierdoor kunnen ontstaan. Omega 3 vetzuren beschermen de bloedvaten. Het is daarom goed om deze in voldoende mate in het dieet op te nemen. Omega 3 vetzuren zitten in olijfolie, vette vissoorten, walnoten, lijnzaad, chiazaad, spruitjes en boerenkool.

Meer informatie over diabetes type 2:

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/diabetes-type-2

https://happyhealthy.nl/diabetes-type-2/

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/diabetes-type-2.aspx