Als je nooit ziek bent kan het knap frustrerend zijn dat je elke maand een flink bedrag moet betalen voor je zorgverzekering. Maar het is in Nederland nu eenmaal verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Om zo weinig mogelijk geld kwijt te zijn aan zo’n verzekering is het de moeite waard om over te stappen naar de goedkoopste zorgverzekeraar. Om dat te doen moet je de zorgverzekering vergelijken 2021. In deze blog lees je wat je daarvoor moet doen, hoe je het zorgverzekering vergelijken 2021 moet voorbereiden en hoe je het beste kunt overstappen.

Wanneer moet je de zorgverzekering vergelijken 2021

De zorgverzekering vergelijken 2021 en overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan alleen aan het einde van het jaar. Een zorgverzekering geldt vanaf 1 januari tot en met 31 december van een kalenderjaar. Als je niet aangeeft dat je wilt overstappen zal je oude zorgverzekeraar de polis automatisch verlengen. De zorgverzekering vergelijken 2021 is pas mogelijk als alle aanbieders van zorgverzekeringen hun tarieven hebben bekendgemaakt. Dat is op 12 november. Vanaf dat moment tot en met oudejaarsdag heb je de mogelijkheid om over te stappen. Je kunt alleen overstappen als je geen achterstand hebt bij het betalen van de zorgpremie.

De kosten van de zorgverzekering

Bij het zorgverzekering vergelijken 2021 krijg je te maken met een aantal begrippen ten aanzien van de verzekeringen. De eerste is de basisverzekering. Dat is een verplichte verzekering, die de meeste zorg dekt. De overheid bepaalt elk jaar wat er wel en niet onder de verplichte basisverzekering valt. Als je een ongeluk krijgt ben je door de basisverzekering verzekerd tegen de kosten van het ambulancevervoer en de ziekenhuiskosten. Je moet echter wel een deel van de kosten betalen. Dat heet het eigen risico. Dat is minimaal 385 euro en maximaal 885 euro. Je mag bij het zorgverzekering vergelijken 2021 binnen die marges zelf bepalen hoe hoog je eigen risico is.

Zorgverzekering vergelijken 2021 en aanvullende verzekeringen

Naast de verplichte basisverzekering krijg je bij het zorgverzekering vergelijken 2021 ook te maken met aanvullende verzekeringen. Dat zijn extra polissen, die je vrijwillig kunt afsluiten om zorg te verzekeren die niet onder de basisverzekering valt. Je moet voor jezelf vaststellen of dat nodig is. Iemand die goed gezond is, bijna nooit naar de dokter gaat en tijdens het werk of de vrijetijdsbesteding weinig risico loopt, heeft geen aanvullende verzekering nodig. Als je kans loopt op blessures, waarvoor bijvoorbeeld fysiotherapie nodig is, kan het zinvol zijn om daar een aanvullende verzekering voor af te sluiten.

Is een aanvullende verzekering rendabel?

Het is volledig afhankelijk van jouw situatie of het zinvol is om bij het zorgverzekering vergelijken 2021 een aanvullende verzekering af te sluiten. Als je bijvoorbeeld verwacht dat er grote ingrepen aan je gebit plaats moeten vinden is een aanvullende verzekering voor de tandarts een optie. Deze verzekeringen zijn behoorlijk prijzig. Vraag daarom eerst om een inschatting van de kosten van de behandeling bij je tandarts. Als de jaarpremie van de aanvullende verzekering hoger is dan de behandelkosten moet je geen verzekering afsluiten.

Klaar voor zorgverzekering vergelijken 2021

Met de bovenstaande informatie ben je klaar voor het zorgverzekering vergelijken 2021. Het komt in het kort op het volgende neer. Bepaal eerst of een basisverzekering voldoende dekking biedt. Zo niet, dan beslis je op basis van de behandelkosten of een aanvullende verzekering rendabel is. Daarna kijk je naar de hoogte van het eigen risico. Als je bijna nooit ziek bent is een hoog eigen risico te overwegen. Zorg wel voor voldoende financiële reserves voor het geval dat je toch een keer in het ziekenhuis terecht komt.

Eind november is de zorgvergelijker 2021 beschikbaar op Zorgverzekering-vergelijken.net.