In ons land zijn er relatief veel mensen die last hebben van fructose intolerantie. Mocht jij hier ook last van hebben dan is dit echt niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Omdat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over fructose intolerantie is het van belang om hier wat dieper op in te gaan. in dit artikel laten we je zien wat fructose is en wat de gevaren zijn van fructose intolerantie. Ook hebben we een aantal handige tips je zelf kunt volgen om te kunnen leven met fructose intolerantie. Lees dus snel verder om hier achter te komen!

Fructose intolerantie – wat is fructose eigenlijk?

Fructose is een suiker die van nature voorkomt in fruit, groenten en honing. Deze fructose zal normaal gesprokken worden opgenomen in de dunne darm. Van hieruit worden de suikers via de bloedbaan door het lichaam heen vervoerd. Uiteindelijk zal de lever de fructose afbreken. Mensen die geen fructose intolerantie hebben zullen hier niets van merken. Door de suikers krijgt het lichaam namelijk de energie om te kunnen functioneren. Bij iemand met fructose intolerantie ligt dit echter anders. Bij deze mensen zal het lichaam niet alle fructose opnemen. Dit brengt met zich mee dat de fructose in de dikke darm terecht komt. Bij het afbreken van de fructose in de dikke darm komen gassen vrij die voor verschillende klachten kunnen zorgen.

De gevaren van fructose intolerantie

Wanneer een persoon niet in staat is om fructose te verteren of te absorberen, kan hij of zij fructose-intolerantie hebben. Wanneer een persoon fructose-intolerantie heeft kan hij of zij een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree ervaren. Mensen met een meer ernstige vorm van fructose-intolerantie (de erfelijke fructose-intolerantie) ontwikkelen symptomen op zeer jonge leeftijd. Zonder behandeling kunnen ze levensbedreigende complicaties ontwikkelen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan lever- en nierfalen.

Tijd om veranderingen aan te brengen

Mensen met fructose intolerantie zouden een voedingslogboek moeten bijhouden en een laag fructose-dieet moeten volgen. Het verminderen van de fructose-inname verlicht de symptomen meestal binnen ongeveer 2-6 weken. Nadat de symptomen zijn verbeterd, kan een persoon geleidelijk aan weer voedsel introduceren om te zien hoeveel fructose ze kunnen verdragen. Over het algemeen kunnen mensen met fructose intolerantie 10-15g fructose per dag consumeren zonder symptomen te ervaren. Het is niet altijd eenvoudig om te zien waar er fructose in zit. Met behulp van de speciale FODMAP app is het echter mogelijk om af te lezen hoeven fructose er in een bepaald product zit. Met behulp van deze app is het aanzienlijk makkelijker om jouw laag fructose dieet zelf samen te stellen.

Door het lezen van dit artikel heb je als het goed is een beter beeld gekregen bij fructose intolerantie. Je kunt natuurlijk altijd even contact opnemen met je huisarts of diëtiste als je wilt bekijken of je er zelf ook last van hebt. Dankzij de juiste vervolgstappen is het mogelijk om de symptomen tot een absoluut minimum te beperken.