Verandert jouw zorgbehoefte? Betaal je te veel voor je huidige verzekering? Misschien is het gunstig om volgend jaar over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar hoe bepaal je dat? In Nederland zijn elf verzekeraarsconcerns met ieder hun eigen onderliggende verzekeraars, labels en collectieven. Zij bieden verschillende pakketten tegen verschillende tarieven. Een overweldigend aanbod dus. Gelukkig zijn er onafhankelijke partijen die helpen om verzekeringen te vergelijken. Via eenvoudige keuzemenu’s op internet leiden zij je naar de zorgverzekering die het beste past bij jouw situatie. Het is handig om over de volgende zaken na te denken voor je aan een online zorgkiezer begint.

Eigen risico

Iedere volwassene heeft een verplicht eigen risico van €385 per kalenderjaar. Je kan dit vrijwillig verhogen tot wel €885. Hoe meer risico je neemt, hoe minder je kwijt bent aan de zorgverzekeraar. Maar als je zorg nodig hebt moet je natuurlijk wel meer zelf betalen. Dit geldt niet voor alle behandelingen. Zo komen onder andere huisartsenzorg en zorg voor kinderen onder de achttien jaar niet voor eigen rekening. Medicatie en spoedeisende hulp in het ziekenhuis dan weer wel. Houd naast je behoefte aan zekerheid dus rekening met je zorgvraag bij dit beslispunt.

Basispakket en aanvullende verzekering

Alle zorgverzekeringen dekken bepaalde basisvoorzieningen; denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de huisarts, het ziekenhuis, de apotheek of een psychiater. De overheid bepaalt welke behandelingen verzekeraars moeten opnemen in het basispakket. Zorg die hier niet binnen valt, kan je aanvullend verzekeren. Zo kiezen veel mensen voor (gedeeltelijke) vergoeding van fysiotherapie of tandheelkundige zorg. Maar bijvoorbeeld ook alternatieve geneeswijzen of de aanschaf van een bril komen in aanmerking. Uiteraard betaal je meer premie als je meer verzekert.

Vrije zorgkeuze

Bepaal jij graag zelf naar welk ziekenhuis je gaat? Of maakt het je niet uit welke dokter je ziet? Hoe het ook zij, neem deze afweging mee. Een zorgverzekering met meer keuze is weliswaar duurder, voor sommige mensen is deze ruimte heel belangrijk. Er zijn verschillende gradaties in zorgkeuzevrijheid. Zo kan de verzekeraar alleen de zorg vergoeden van zorgaanbieders waarmee hij een contract heeft. Een andere mogelijkheid is dat je behandelingen van niet gecontracteerde zorgaanbieders deels zelf betaalt. Of je bent volledig vrij in je keuze; alle zorgaanbieders vallen dan binnen de dekking.
Kies nu jouw zorgverzekering
Naast bovenstaande opties kan je vaak kiezen of je premie wilt afdragen per maand of per jaar, of je het eigen risico gespreid wilt betalen en of je de polis digitaal of per post ontvangt. Er is dus volop ruimte om een zorgverzekering af te stemmen op je eigen wensen.