De zoete aardappel heet ook wel bataat. Het is één van de belangrijkste voedsel gewassen in de wereld. Ook heeft deze aardappel een insuline houdende knol, dat is een verdikking van de wortels.

Wat is een zoete aardappel?

In tegenstelling tot de gewone aardappel die zetmeel bevat, bevat de zoete aardappel inuline. Inuline is beter voor diabetes patienten omdat inuline langzamer verteerd dan zetmeel. De zoete aardappel plant is tevens rijk aan anthocyanines (behoort tot de gezonde flavonoïden) in de wortel en daarvan zijn peonidine en cyanidine het belangrijkste. Ook bevat de zoete aardappel de suiker raffinose. Deze suiker wordt niet verteerd in het voorste gedeelte van het spijsverterings orgaan maar pas in de dikke darm. Daardoor veroorzaakt deze suiker winderigheid. Het raffinose gehalte verschilt van ras tot ras. Het overgrote deel wordt geïmporteerd want de zoete aardappel is een (sub) tropisch gewas, maar is toch in veel moestuintjes te vinden. De aardappel is wel gevoelig voor beschadigingen en kan daarom niet volledig machinaal worden gerooid. Het opkweken en planten is arbeidsintensief werk.

Waar komt de zoete aardappel vandaan?

De zoete aardappel uit Zuid-Amerika was het belangrijkste verspreidingsgebied voor 1500 na Christus. De Spanjaarden brachten de plant vanaf de 16e eeuw over naar de Filipijnen, China, Japan en Indonesië. En daar wordt het een belangrijk voedingsmiddel. In Nieuw Guina en Nieuw Zeeland

wordt de zoete aardappel ook veel verbouwd. Mogelijk werd de plant vanaf 800 na Christus verbouwd.

Welke voedingsstoffen zitten er in zoete aardappels?

In de zoete aardappel zitten veel vezels en mineralen. Vitamine A,C,B5,B6, en E. Er zit veel beta caroteen in de zoete aardappel. En beta caroteen kan je lichaam omzetten naar vitamine A. Vitamine A is heel goed voor je ogen en draagt bij aan je groei en herstel. Plus vitamine A verhoogt je weerstand. Met slechts honderd gram krijg je al je dagelijkse aanbevolen hoeveelheden binnen, zoveel beta caroteen zit in de zoete aardappel! Tevens zitten er antioxidanten in wat kan helpen om kanker en hart en vaatziekten te voorkomen. Plus genoeg eiwitten wat belangrijke bouwstenen zijn voor je lichaam. Er zitten oplosbare en onoplosbare vezels in de zoete aardappel. Door de oplosbare vezels krijg je een verzadigd gevoel en daardoor eet je weer minder. Door de onoplosbare vezels heb je minder kans op diabetes en is je darmgezondheid beter.

Recepten met zoete aardappel

Zoete aardappel quiche  met spinazie ( 2 personen).:

 • 6 vellen deeg
 • 200 gram zoete aardappel
 • 180 gram spinazie
 • 100 gram feta
 • olijfolie
 • 1 rode ui
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eieren
 • 100 ml kookroom
 • handje paneermeel
 • rechthoekige quiche vorm.

Bereiding:

 1. Ontdooi de vellen taart deeg en verwarm de oven voor op 180 graden. De zoete aardappel schillen en de rode ui klein snijden.
 2. De olie verhitten en het teentje knoflook er boven uit persen. Dan de zoete aardappel en de ui toevoegen en ongeveer vijf minuten bakken. Het vuur wat lager zetten en beetje bij beetje de spinazie toevoegen. Goed blijven omscheppen tot de spinazie is geslonken.
 3. De feta in kleine blokjes snijden en de eieren mengen met de kookroom en de blokjes feta. Met een beetje olijfolie de quiche vorm invetten en de vorm bekleden met de plakjes taartdeeg plus de randen goed aanduwen. Besprenkelen met de paneermeel.
 4. Dan het zoete aardappel spinazie mengsel over de bodem verdelen en het eier mengsel er overheen gieten.
 5. Een handjevol geraspte kaas er overheen verdelen en het geheel ongeveer dertig minuten in de oven bakken.

Zoete aardappel stamppot (3 personen)

 • 1 kilo zoete aardappels
 • 200 gram verse spinazie
 • klontje roomboter
 • 125 gram zachte geitenkaas
 • handje walnootjes
 • zout en peper
 • 6 chipolata worstjes

Bereiding:

 1. Schil de zoete aardappel en snijd ze in gelijke grote stukken. Kook de aardappels ongeveer vijftien minuten tot ze gaar zijn. Ondertussen de worstjes braden in de boter.
 2. De zoete aardappels afgieten en wat kookvocht opvangen en bewaren. Dan de aardappels fijn stampen en een beetje boter en wat van het kookvocht toevoegen tot de puree smeuïg is. Op smaak brengen met wat peper en zout.
 3. Vervolgens de spinazie er door scheppen tot deze iets begint te slinken. Uiteindelijk de stamppot serveren met wat geitenkaas en nootjes er over en de worstjes erbij geven.