Je zegt het vast wel eens tegen jezelf: ik moet vanaf nu echt gezonder gaat eten. Misschien doe je dat al, maar wil je hier meer consistentie in brengen. Dat is goed, want dit is belangrijk. Er is op het gebied van voeding en supplementen zo ontzettend veel keuze dat je soms door de bomen het bos niet meer zit. Het is daarom ook niet altijd even makkelijk om te bepalen welke voeding en supplementen geschikt voor jou zijn. Bovendien is het niet altijd makkelijk om erachter te komen wat de gezondste keuzes zijn. Lees daarom verder voor meer informatie over gezonde voeding en supplementen!

Focus op gezondheid

Zowel met voeding als met supplementen krijg je voedingsstoffen binnen in je lichaam. Dit is een grote factor voor de gezondheid van je lichaam, maar ook hoe je functioneert op bijvoorbeeld werk of tijdens het sporten. Dit staat in verband met elkaar. Geef jij je lichaam bijvoorbeeld niet voldoende voedingstoffen? Het gevolg daarvan zal zijn dat je weinig energie hebt en daardoor slechter functioneert. Vooral op de lange termijn is dit echt schadelijk. Aan de andere kant staat te veel voedingsstoffen binnenkrijgen. Vooral wanneer je teveel eet én ongezond eet, gaat je lichaam er op achteruit, ben je niet fit, en creeër je op de lange termijn risico’s op ziektes.

Zorg er dus voor dat je gebalanceerd eet. Daarnaast is wat je binnenkrijgt natuurlijk ook van belang. Daarover lees je hieronder meer.

Gezonde voeding en supplementen voor sporters

Aangezien gezond eten nauw staat met regelmatig sporten (beide zijn van groot belang voor je gezondheid), is het aangeraden om specifieke sportvoeding te eten en sportsupplementen te gebruiken wanneer je aan een sport doet.

Supplementen voor je sport die worden aangeraden zijn onder andere whey eiwitshakes, BCAA-aminozuren, creatine (voor krachtsporters) en cafeïne pillen.  Dit zijn allemaal supplementen die een eigen werking hebben en worden aangeraden voor sporters. 

 

Op het gebied van voeding is het aangeraden om zoveel mogelijk een balans in je macronutriënten te vinden. Eet voldoende groenten, maar denk ook aan bijvoorbeeld een banaan of volkorenpasta voor energie tijdens het sporten.

Gezonde voeding en supplementen in het algemeen

Wanneer je weinig tot niet sport, is het natuurlijk nog altijd van belang om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Doe dit door enerzijds weer te letten op je macronutriënten en wat lager te zitten in koolhydraten en omega 6 vetten. Anderzijds zou je supplementen kunnen gebruiken indien je bepaalde voedingsstoffen via voeding niet binnen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een eiwitshake voor eiwitten of vitamine en mineralensupplementen. 

Door de informatie in deze blog te volgen, zul je zeker een positieve verandering maken op je gezondheid en zul je merken dat je tijdens het sporten beter gaat presteren!