Woon je in Nijmegen en ben je op zoek naar de juiste fysiotherapie? Geen probleem, in Nijmegen zijn verschillende praktijken de vinden die jou kunnen helpen met het herstellen of voorkomen van blessures. In dit artikel lees je wat fysiotherapie is, welke soorten er zijn en waar je op moet letten als je een praktijk zoekt. 

Wat is fysiotherapie? 

Ben je wel eens flink geblesseerd geweest, heb je vaak last van je rug gehad of ben je herstellende na een ongeluk? Voor al deze problemen kun je de fysiotherapeut opzoeken. Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan je spieren, banden, zenuwen en gewrichten. Een fysiotherapeut helpt jou bij een bepaalde vraag of een bepaald probleem. 

Wanneer je voor het eerst bij een fysiotherapeut komt zal de therapeut je eerst een aantal vragen stellen om er zo achter te komen wat er is gebeurd en hoe hij of zij jou het best kan helpen. Dan doet de therapeut wat lichamelijk onderzoek om vervolgens samen een behandelplan op te stellen. 

Er zijn verschillende soorten fysiotherapie zoals algemene fysiotherapie, arbeidsfysiotherapie, kinderfysiotherapie, sportfysiotherapie en psychosomatische fysiotherapie. 

Arbeidsfysiotherapie is therapie voor mensen die door hun werk lichamelijke problemen hebben opgelopen. Sommige mensen mogen niet meer werken na deze klachten, een fysiotherapeut kan jou dan helpen om weer fit te worden zodat je kunt re-integreren. 

Psychosomatische fysiotherapie is therapie gespecialiseerd in stress gerelateerde klachten. Deze klachten hebben vaak geen duidelijke medische diagnose of oorzaak en zijn soms vaag te herleiden. Bij deze soort therapie wordt je behandelt voor jouw klachten die met stress of spanning te maken hebben. 

Het kiezen van de juiste praktijk

Hoe kies je nu de juiste praktijk in het grote aanbod? Er is in heel Nederland, en zo ook in Nijmegen, een groot aanbod aan fysiotherapeuten. Het allerbelangrijkste is dat jij je op je gemak voelt bij jouw therapeut, maar er zijn nog een aantal andere manieren waardoor je makkelijker een keuze kunt maken. 

Kijk of klachten binnen een bepaalde specialisatie vallen, als dat zo is kun je gerichter gaan zoeken naar de juiste praktijk bij jou in de buurt. 

Het is ook handig om te kijken naar je zorgverzekering, wat vergoed wordt en wat niet. Kijk hoeveel behandelingen je tegoed krijgt en of je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met een bepaalde praktijk. Succes met zoeken!