We hebben allemaal wel eens last van vage klachten. Je voelt je wat hangerig of het lukt je niet om je te concentreren. Als deze klachten echter vaak terugkomen kan het zijn dat je een vitamine B12 tekort hebt. Vitamine B12 is namelijk een essentiële vitamine die nodig is voor het goed functioneren van ons lichaam. Het is betrokken bij het proces van celgroei en -deling en speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het gezonde functioneren van ons zenuwstelsel. Een waardevol stofje waar we dus voldoende van willen hebben in ons lichaam.

Waarom is vitamine B12 zo belangrijk?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Vitamine D kan een menselijk lichaam vitamine B12 niet zelf aanmaken. Daarom moeten we het dus via onze voeding en/of supplementen binnenkrijgen. Een tekort aan vitamine B12 kan namelijk leiden tot de volgende problemen:

  • Bloedarmoede
  • Vermoeidheid
  • Verminderde concentratie
  • Gevoelloosheid of tintelingen in de handen en voeten
  • Een verzwakt immuunsysteem
  • Vergelijkbare gezondheidsproblemen

Of te wel, vage klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen beperken. Bij een langdurig en ernstig tekort aan vitamine B12 kan dit zelfs leiden tot permanente schade aan het zenuwstelsel. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Krijg inzicht met een vitamine B12 test

Als je last hebt van bovenstaande klachten kan het verstandig zijn om regelmatig je vitamine B12 niveau te controleren, vooral als je een risico loopt op een tekort. Dit geldt voor mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, oudere volwassenen en mensen met bepaalde medische aandoeningen die de opname van vitamine B12 kunnen belemmeren. Gelukkig kun je eenvoudig zelf een B12 test doen, maar ook de huisarts kan je verder helpen. Het is sowieso aan te raden om een arts te raadplegen als je serieuze gezondheidsproblemen ervaart, want de oorzaak kan natuurlijk ook ergens anders liggen.

Samengevat

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine voor ons lichaam en een tekort kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Als je een risico loopt op een tekort, of als je symptomen ervaart die wijzen op een tekort, is het verstandig om zelf een vitamine B12 test te doen of langs de huisarts te gaan. Zorg ervoor dat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt via je voeding of supplementen, om je gezondheid te waarborgen. Als je hier scherp op bent houd je de controle over je gezondheid en verklein je de kans op complicaties.