Verloskundigen zijn te vinden door heel Nederland. Hierbij valt te denken aan verloskundige Amsterdam of aan een verloskundige die gevestigd is in Den Haag of elders. Het is fijn om bij een verloskundige terecht te kunnen die bij jou in de buurt te vinden is. Waar houd een verloskundige zich eigenlijk mee bezig en waar kun jij zelf rekening mee houden?
Een verloskundige Amsterdam
Ten eerste is het belangrijk om je te realiseren dat er meestal meerdere opties zijn als het gaat om verloskundigen. Je zult niet alleen letten op de plek waar deze verloskundige te vinden is, maar ook de band is belangrijk. Ga naar de verloskundige waar jij je vertrouwd bij voelt. Wat je kunt doen is kijken naar de recensies van de desbetreffende verloskundige. Hoewel een recensie nooit alles zegt, kan het je wel helpen bij het maken van een keuze voor een bepaalde verloskundige. Maar nu eerst, wat doet een verloskundige?
Waar houd een verloskundige zich mee bezig?
Een verloskundige is eigenlijk bij je vanaf het intakegesprek tijdens de zwangerschap tot en met de laatste nacontrole die plaatsvindt na je bevalling. Het mag duidelijk worden dat je jouw verloskundige met regelmaat gaat zien zodra bekend is dat je een kindje krijgt. Een verloskundige monitort niet alleen de gezondheid van je baby, maar ook die van jou. Echter, dat zou een te beknopte beschrijving zijn van het complete takenpakket van een verloskundige.
Waarvoor kan ik terecht bij een verloskundige?
Je weet nu dat een verloskundige bij het gehele zwangerschapsproces betrokken is. Dit gebeurt vanaf het begin tot en met aan het einde. Maar je kunt ook terecht bij de verloskundige voordat je zwanger raakt. Zo kun je advies vragen aan een verloskundige in het geval dat je met bepaalde vragen zit. Elke verloskundige heeft een opleiding gevolgd om jou tijdens zowel de zwangerschap als de bevalling en de kraamtijd te begeleiden. Dit doet de verloskundige door jou onder andere advies en informatie te geven. Dat gebeurt zowel gevraagd als ongevraagd. Verder voert de verloskundige gesprekken met jou met betrekking tot jouw welzijn. Ook worden er controles uitgevoerd door de verloskundige, waardoor er gekeken kan worden hoe het met jou en je baby gaat. Deze controles vinden plaats om eventueel mogelijke complicaties te voorkomen. Er kan preventief worden gehandeld. Mocht het nodig zijn, kan de verloskundige overleggen met het ziekenhuis of de verloskundige kan jou doorverwijzen naar een andere specialist of arts. Hierbij valt te denken aan de huisarts, fysiotherapeut of maatschappelijk werker. Als je terechtkomt bij een verloskundige, is het belangrijk dat er sprake is van wederkerigheid. Dit wil met andere woorden zeggen dat het van belang is dat je kunt spreken van tweerichtingsverkeer: de verloskundige praat, maar luistert ook naar jou en je partner. De verloskundige denkt met je/jullie mee en beantwoord mogelijke vragen.