Ben je op zoek naar de meest effectieve, wetenschappelijk onderbouwde supplementen voor een diepe slaap? Lees dan verder. Je staat namelijk op het punt om meer te weten te komen over de meest effectieve slaapsupplementen die er in Nederland verkrijgbaar zijn.

Een diepe slaap is van cruciaal belang voor het energieniveau. Men heeft voldoende slaap nodig om overdag goed te kunnen functioneren. Helaas hebben veel mensen te maken met slapeloosheid. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verkrijgen van een fijne nachtrust.

In dit artikel gaan wij nader in op 3 voedingssupplementen die je kunt gebruiken om ’s nachts als een roos te slapen.

5-HTP

Bij mensen is 5-HTP de directe voorloper van de neurotransmitter genaamd “serotonine” (5-HT). Met andere woorden, 5-HTP wordt in de hersenen omgezet in serotonine. Deze neurotransmitter is niet alleen van groot belang voor het effectief kunnen leren, de hormoonregulatie en het waarborgen van een goede stemming, maar het leidt daarnaast tot een diepe slaap.

Eén van de redenen waarom 5-HTP zo’n goede aanvulling op jouw dieet is wanneer je jouw slaap wilt verbeteren, is omdat de natuurlijke serotoninespiegel daalt naarmate we ouder worden. Suppletie van 5-HTP kan dus eventuele serotoninetekorten helpen verminderen en tevens helpen bij het verhogen van de productie van nieuwe serotonine.

Dit beïnvloedt onze nachtrust in positieve zin, aangezien serotonine helpt bij de aanmaak van het slaaphormoon genaamd “melatonine”. Melatonine is van onmiskenbaar belang voor een diepe slaap en is één van de belangrijkste hormonen die onze slaap-waakcyclus reguleren. Later in dit artikel zullen wij verder inzoomen op het hormoon melatonine.

Kortom, als beter slapen jouw prioriteit heeft, dan is 5-HTP een goede manier om jouw serotoninespiegel te verhogen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid bijdragen aan het verkrijgen van een slaap die dieper en langduriger is.

L-Theanine

L-theanine is één van de meest gebruikte slaapsupplementen in Nederland. L-theanine is een aminozuur dat in overvloed voorkomt in sommige soorten thee – met name groene thee. Sommige mensen kiezen er echter voor om een voedingssupplement met L-theanine te gebruiken.

Dit aminozuur zorgt ervoor dat jouw hersenen meer hersengolven nabootsen gedurende jouw slaap. Hierdoor verhoogt L-theanine de productie van dopamine, serotonine en GABA, die allemaal je slaap bevorderen en jouw stemming verbeteren.

Tijdens een recent onderzoek onder jonge mannen met ADHD, verbeterde L-theanine de slaapkwaliteit én de duur van het slapen. Ze meldden ook dat ze zich na het slapen meer verfrist voelden, dat ze minder nachtmerries hadden en ze makkelijker in slaap vielen.

Een groot voordeel van L-theanine is dat het niet tot duizeligheid leidt en het niet na verloop van tijd verslavend wordt, zoals dat wel het geval kan zijn bij de meeste slaapmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Ofwel, L-theanine mag zeker niet ontbreken in deze lijst van supplementen voor een diepe slaap.

Melatonine

Melatonine is vooral bekend als een natuurlijke remedie tegen jetlag. Desalniettemin hebben veel onderzoeken uitgewezen dat melatonine eveneens zeer effectief is in de strijd tegen slapeloosheid.

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat melatonine het meest effectieve supplement voor een diepe slaap is. Gedurende een onderzoek onder 15 gezonde mannen en vrouwen van middelbare leeftijd bleek slechts 1,0 mg melatonine vele aspecten van het slaapproces te verbeteren, waaronder:

  • De totale slaaptijd
  • De slaapefficiëntie
  • De non-REM-slaap
  • De REM-slaap (hoe snel je in een diepe slaap komt)

Zo zijn er tal van andere onderzoeken die suggereren dat het slaaphormoon melatonine zeer effectief is voor mensen die streven naar het behalen van een betere nachtrust.

Wanneer je melatonine gebruikt, is het belangrijk om rekening te houden met de dosis. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mag absoluut niet overschreden worden (hetgeen voor alle supplementen het geval is).

Lees daarom eerst zorgvuldig de bijsluiter, alvorens je besluit om van start te gaan met het nemen van een melatoninesupplement.

Voedingssupplementen voor een diepe slaap samengevat

In dit artikel hebben we stilgestaan bij het feit dat een goede, diepe slaap belangrijk voor ons welzijn is – zowel geestelijk als lichamelijk. Er zijn echter tal van mensen die niet makkelijk in slaap kunnen vallen en niet lang kunnen slapen.

Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke remedies, zoals voedingssupplementen, die kunnen helpen bij het verkrijgen van een verbeterde slaap. He is belangrijk om te vermelden dat deze supplementen puur ter aanvulling op een gezond en gevarieerd dieet dienen.

Het is goed om eerst een medisch specialist (zoals een arts of een diëtist) te raadplegen, alvorens je van start gaat met het gebruiken van één of meerdere supplementen. Het kan namelijk zijn dat er andere onderliggende gezondheidsproblemen meespelen die resulteren in slapeloosheid.