Het ontwikkelen van een vaccin tegen corona is in volle gang. Verschillende instituten en vaccinologen zijn bezig met het maken van een vaccin. De meningen over de komst van een vaccin zijn verdeeld. De ene partij denkt dat het nog wel jaren kan duren en de andere partij verwacht betrekkelijk snel een goede oplossing. Een van de mogelijkheden die de revue passeerde, is een nieuw soort vaccin dat nu al op mensen wordt getest. Hier lees je belangrijke over dit vaccin, dat alles te maken heeft met DNA.

Dit nieuwe corona-vaccin wordt momenteel getest; het gaat om een experimenteel vaccin. Hoe werkt het? Het vaccin bestaat niet uit het hele geïnactiveerde virus of een viruseiwit. Bij de inenting wordt genetische informatie toegediend. Hierdoor kan het hele lichaam de viruseiwitten zelf aanmaken. De genetische informatie kan onder andere bestaan uit DNA.

Waarom wordt een vaccin gemaakt?

Het doel van een vaccin is het opbouwen van immuniteit in het lichaam tegen het virus, zonder dat het lichaam ziek wordt. Het vaccin zet een immuunreactie in stand die wordt opgeslagen in het immuunsysteem. Als iemand besmet wordt met het virus kan dit door het lichaam zelf onschadelijk gemaakt worden. Er zijn een aantal kandidaat-vaccins die op een moderne manier de immuunreactie van het lichaam proberen aan te wakkeren. Een van die moderne vaccins is het injecteren van genetisch materiaal van DNA. Er zijn op dit moment nog geen goedgekeurde DNA-vaccins op de markt.

Er zijn bedrijven die gebruik maken van een verkoudheidsvirus. Hiervan knippen zij een stukje genetisch materiaal weg waardoor het virus zich niet kan vermenigvuldigen. Op de lege plek wordt een stukje DNA van het coronavirus gestopt. Als het vaccin in het lichaam wordt gespoten, zal er corona-dna in het lichaam worden achtergelaten. Dit DNA zorgt ervoor dat een specifiek eiwit het immuunsysteem zal mobiliseren. Hiermee bestrijdt het corona-dna dus zichzelf. Er moeten eerst DNA-test plaatsvinden om te zien wat de resultaten zijn.

Zo werkt het ontwikkelen van een vaccin

Dit gebeurt meestal in acht stappen van het ontwikkelen van een kandidaat-vaccin tot het krijgen van wettelijke goedkeuring. Wat zit hier tussenin? Er is eerst sprake van een preklinisch onderzoek: dit is een onderzoek naar de werkzaamheid van een kandidaat-vaccin. Dit onderzoek wordt meestal gevolgd door dierproeven. Daarna volgt fase 1 van het klinisch onderzoek. Er wordt onderzoek gedaan naar de bijwerkingen, de afweerreactie en tolerantie onder mensen.

Daarna volgt fase 2 van het klinisch onderzoek. Er wordt een grotere groep mensen onderzocht op de werkzaamheid, veiligheid en bijwerkingen. Ook wordt er gekeken naar de immuunrespons. Bij Fase 3 van het klinisch onderzoek worden honderden tot duizenden vrijwilligers onderzocht om te zien in hoeverre het vaccin bescherming biedt onder natuurlijke ziekte-omstandigheden. Daarna volgt het indienen van de gegevens van een vaccin bij regelgevers. Tot slot is er al dan niet sprake van een wettelijke goedkeuring.

Wanneer de wettelijke goedkeuring heeft plaatsgevonden is het proces bijna ten einde. De laatste stap is de levering, de productie en het verzenden van de vaccins. Ook dit neemt veel tijd in beslag. Al met al kost het enorm veel tijd om een goed vaccin te ontwikkelen tegen een virus. Het is dan ook niet verrassend dat er naar verwachting pas over een jaar of langer een vaccin beschikbaar is.