Behandelingen bij verwijzing door de arts

Bij de fysiotherapeut kan je terecht voor verschillende klachten, zoals spierpijn of pijn veroorzaakt door pezen of gewrichten. Ook als je revalidatie nodig hebt na een operatie, wordt je veelal door de arts doorverwezen naar de fysiotherapeut.

Zorgverzekering

Het is goed om na te gaan of je aandoening vermeld wordt op de lijst van aandoeningen. Deze lijst kun je vinden door deze link te volgen.

Daarnaast bieden de verschillende zorgverzekeringen ook aanvullende dekking voor behandelingen bij de fysiotherapeut. Er bestaan echter wel verschillen in aanbod en prijs, dus het loont de moeite om te vergelijken. Deze website van Welzijngroep Sedna kan je daarbij helpen.

Diverse behandelingen

Vaak komt bij mensen het eerste de gedachte aan massage op bij fysiotherapeuten. Maar er is zoveel meer. Hieronder enkele voorbeelden.

Dry needling

De fysiotherapeut kan pijn veroorzaakt door spierknopen behandelen door een therapie waarbij dunne naaldjes gebruikt worden (het zogenaamde dry needling). Klinkt misschien eng, maar dat is het niet. Deze naaldjes zorgen juist voor ontspanning van de spieren en nemen daardoor de pijn weg.

Oefentherapie

Soms worden klachten veroorzaakt door een verkeerde houding, die dan gecorrigeerd moet worden. Daarvoor is de oefentherapie (Cesar of Mensendieck) geschikt, de therapeut leert je dan je houding en beweging te corrigeren, waardoor de pijn verdwijnt.

Duo training

Heb je het goede voornemen om samen met een vriend(in) of partner gezonder te leven? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een Duo training. Voorafgaand aan deze training wordt een doelstelling met je bepaald en vervolgens wordt een trainings- en voedingsprogramma opgesteld om dat doel te behalen. Deze training wordt onder andere gegeven bij de praktijk van Alpha fysiotherapie. Deze praktijk heeft een vestiging in Utrecht Oost.

Diëtist

De fysiotherapiepraktijk heeft vaak ook een diëtist in huis, die kan adviseren op het gebied van voeding en dieet. Dit advies bestaat niet alleen uit afvallen of gezonder eten. Dat is inderdaad een belangrijk deel van het werk van een diëtist, maar ook kan een diëtist goed adviseren bij ziekte. Wat is bij een bepaalde ziekte niet verstandig om te eten, en wat juist wel? Omdat het best moeilijk kan zijn om van leefstijl te veranderen, zal de diëtist je goed begeleiden en samen met je kijken wat er naast verandering van je eetpatroon veranderd moet worden in je leefpatroon. Beweeg je bijvoorbeeld genoeg?
En denk bijvoorbeeld ook aan advies aan sporters. Welk voedsel is voor iemand die intensief sport goed om te kunnen presteren?

Dit is slechts een greep uit de behandelingen en diensten die de fysiotherapeut kan bieden. Je ziet, het is meer dan je wellicht op het eerste gezicht dacht.