Het dragen van een mondkapje was een jaar geleden iets waar men in Nederland helemaal niet over nadacht, tenzij men in een beroepsgroep werkte waar het noodzakelijk was. Nu met het coronavirus is dat een heel ander verhaal geworden. In enkele Aziatische landen, zoals Japan, was het al heel normaal om een mondkapje te dragen en daar wordt het zelfs als onacceptabel ervaren als je zonder mondkapje op straat loopt. Maar nu zie je dit over de hele wereld gebeuren. In Nederland zijn mondkapjes sinds 1 juni 2020 verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers van 13 jaar en ouder en voor het OV-personeel. Verder zijn er steden die verplichten om mondkapjes te dragen in sommige delen van de stad, zoals bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam.

Waarom een mondkapje?

Hoewel de belangrijkste maatregelen om besmetting te voorkomen zijn om anderhalve meter afstand te houden, drukte te mijden en de hygi├źnemaatregelen te hanteren zoals door het RIVM voorgeschreven, kan een mondkapje zeker ook bijdragen om besmetting tegen te gaan. Het voorkomt de verspreiding van druppeltjes bij praten, maar vooral bij hoesten en niezen. Die druppeltjes kunnen zich tot een afstand van 1,5 meter verspreiden, dus wanneer het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden (bijvoorbeeld met meerdere mensen in een auto van niet hetzelfde huishouden) wordt het dragen van een mondkapje geadviseerd.

Soorten mondkapjes

Er zijn verschillende soorten mondkapjes. Zo zijn er de FFP-mondneusmakers, medische gezichtsmaskers en niet medische gezichtsmaskers. Het advies is om vooral niet medische gezichtsmaskers te gebruiken zoals deze bijvoorbeeld worden verkocht bij Safe-save.nl. De voorraad medische gezichtsmaskers moet immers op peil blijven voor medisch personeel.

Niet medische mondkapjes

De niet medische mondkapjes zijn te koop van stof, ander textiel of papier. Het voordeel van stoffen kapjes is dat je ze kan wassen en hergebruiken. Bij webshop Safe-save.nl heeft men vele verschillende ontwerpen van mondkapjes van het materiaal neopreen. Dit mondkapje kun je minimaal 1000 keer wassen en het is binnen 10 minuten weer droog en steriel. Daarbij zijn deze maskers antibacterieel en heb je geen speciale filters nodig.

En nu we toch aan de mondkapjes moeten, kunnen we er meteen een modieus statement van maken. De een zal een neutraal zwart mondkapje prima vinden, de ander gaat eerder voor een zebraprint, tijgerprint of camouflageprint. Ook zijn er mondkapjes in leuke kleuren, dus is er altijd wel een die bij je outfit past. Waarom zou je met een papieren mondkapje lopen? Aangezien mondkapjes een vast onderdeel zullen zijn van het nieuwe normaal, is het een goed idee om enkele van deze wasbare kapjes aan te schaffen. Dan hoef je niet steeds opnieuw papieren maskers te kopen en het ziet er ook beter uit.