Als jij denkt de enige te zijn die wel eens minder slaapt, dan heb je het helemaal mis.  Liefst 63 procent van de mensen in ons land laat weten dat ze graag beter zouden slapen. Een gigantisch hoog cijfer dus, zeker in de wetenschap dat een goede nachtrust enorm belangrijk is.

We krijgen het steeds drukker en ervaren steeds meer stress 

Dat we minder goed slapen is niet verrassend. We krijgen het steeds drukker. We werken, moeten presteren, werken nog harder, hebben een gezin met kinderen. Dat is best veel allemaal en daardoor gaat het beschikbare aantal uren dat je kunt slapen steeds verder naar beneden. We ervaren bovendien meer stress, iets dat de nachtrust vaak ook niet ten goede komt. Een minder goede nachtrust betekent dat je zomaar te maken kunt krijgen met chronische vermoeidheid, een burn-out, obesitas, dementie, diabetes, depressie en gedragsproblematiek.  Op je werk ben je bovendien minder productief.

Creëer een gevoel van veiligheid voor je gaat slapen

Wil je beter slapen  dan moet je lichaam een gevoel van veiligheid ervaren. Alleen dan zul je optimaal genieten van je nachtrust en elke ochtend fris en fruitig opstaan. Hoe je dat kunt bewerkstelligen? Hanteer een vast  slaapritme. Ga na hoeveel uur slaap je nodig hebt en kies vaste tijden om naar bed te gaan en op te staan. Het is goed te weten dat de gemiddelde Nederlander baat heeft bij gemiddeld 7,5 uur nachtrust.  Het opbouwen van een rustig avondritueel is ook al erg belangrijk. Zorg dat je lichaam en je geest een uur voor je naar bed gaat al enigszins tot rust komen. Dat kun je doen door het licht al iets te dimmen, een boek te lezen of door een warme douche te nemen.

Neem de smartphone niet mee naar bed

Mijd het beeldscherm voor je gaat slapen. Er zijn mensen die de smartphone meer naar bed nemen. Dat is niet slim. Je hersenactiviteit neemt daardoor namelijk toe en daardoor vat je maar moeilijk de slaap.  Gek genoeg neemt liefst tachtig procent  van de mensen de smartphone wel mee naar bed. Als je goed wilt slapen is het verstandig om cafeïne en alcohol voor het slapen gaan te mijden. Van alcohol slaap je heel erg licht en cafeïne maakt dat je minder gemakkelijk in slaap valt. Laat dat dus staan voor je naar bed gaat.

Kies voor een verzwaringsdeken

Het is eveneens belangrijk om voldoende activiteiten te ondernemen voor je gaat slapen,  Zorg dat je lichaam en geest een voldaan gevoel hebben en zorg dat je overdag voldoende beweging hebt gehad. Iets nieuws om beter te slapen is een verzwaringsdeken. Een dergelijke deken zorgt voor meer druk op je diepere sensoren, daardoor geven de hersenen het signaal dat het veilig is en zul je dus eerder in slaap vallen. Behalve een verzwaringsdeken heb je ook een verzwaringskussen.  En zo zie je dat je eigenlijk door heel kleine aanpassingen je al snel beter kunt slapen. Uiteraard is ook de kwaliteit van het matras en je kussen belangrijk. Bezuinig daar niet op.