Waarom in bed kruipen en gaan slapen onder een verzwaarde deken? Je zou bijna denken dat het een hype van voorbijgaande aard is. Niets is minder waar, het gewicht van de deken oefent namelijk druk uit op het lichaam terwijl je eronder slaapt. De deken omsluit als het ware ‒ door het gewicht ‒ je hele lichaam, dit geeft je een vertrouwd gevoel en voelt als een warme knuffel. Dit vertrouwde gevoel brengt je beter in slaap wat al een pluspunt voor je gezondheid betekent. Een verzwaarde deken wordt veel gebruik als alternatieve therapie bij verschillende aandoeningen zoals:

  • Ongerustheid ‒ Wat kan escaleren tot angst- en paniekaanvallen
  • Slapeloosheid ‒ Hele nachten woelen en draaien, waardoor je doodmoe op staat
  • ADHD ‒ Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • ASS ‒ Autismespectrumstoornis

Ze zijn daarom een welkome aanvulling bij therapeutische behandelingen door ergotherapeuten voor kinderen met sensorische problemen zoals angst of ADHD.

Wat maakt deze dekens zo speciaal?

Dit komt door het extra gewicht wat je nooit zult krijgen bij conventionele dekens. Ze zijn gemaakt van zwaardere materialen met meerdere lagen stof en gevuld met microparels. Gemiddeld zijn ze 5 keer zwaarder dan een gewoon dekbed. Ze oefenen tijdens het slapen een lichte, gelijkmatige druk uit over het hele lichaam wat je een gevoel geeft of je heerlijk bent ingestopt ‒ zoals moeders dat vroeger bij je deed. Deze diepe druk stimulatie maakt je rustig en doet angst verminderen.

Het zorgt voor een kalmerend effect, waardoor je minder gaat woelen en draaien. Hierdoor zul je nachtrust verbeteren en daardoor op de dag uitgerust voelen. Angst kan op elke leeftijd de slaap verstoren, niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Dit kan komen door verschillende redenen, van omgevings- en indirecte stressfactoren tot fysieke en psychische aandoeningen. Voor mensen die worstelen met dit soort problemen zal een deken met verzwaring zeker nuttig zijn.

Hoe werkt een deken die verzwaard is?

Door het gelijkmatig verdeelde gewicht dat aan de deken is toegevoegd wordt er een zogenaamde ‘diepe druk stimulatie’ op het lichaam uitgeoefend. Dit is te vergelijken met een zachte stevige druk die je door onder andere een massage ervaart of ander lichamelijk contact. Dit maakt je rustig en vermindert de activiteit van het sympathische zenuwstelsel van je lichaam.

Het sympathische zenuwstelsel bevordert namelijk de alertheid, waakzaamheid en reageert op stressvolle prikkels, waardoor je dus onrustig slaapt. Wat daarentegen wel verhoogt wordt is de werking van het parasympatisch zenuwstelsel. Hierdoor verlaagt je hartslag en bloeddruk, vervolgens wordt melatonine en serotonine aangemaakt. Dit geeft je een gevoel van kalmte, ontspanning en brengt je in een vredige diepe slaap.