Je kan jezelf laten vaccineren tegen allerlei verschillende ziektes en virussen. Een vaccin is een middel dat na inenting, je beschermt tegen een ziekte of virus. Dit kan bij mensen en dieren gedaan worden. Er zijn voorstanders, maar ook tegenstanders van het vaccineren. Dat houdt dus ook in dat er mensen zijn die wel gevaccineerd zijn en ongevaccineerden. Kan ongevaccineerd zijn als gevolg hebben dat je een hogere zorgpremie krijgt? We gaan het er in dit artikel allemaal over hebben.

Waarom?

Als je achttien wordt moet je zorgverzekering gaan betalen. Daarnaast moet je ook premie gaan betalen, dat is het bedrag dat je je verzekeraar betaalt voor je verzekering. De prijzen in verzekeringen en premies verschillen heel erg. Het is daarom aangeraden om verzekeringen te vergelijken. Je kan je zorgverzekering vergelijken met vergelijkdezorgverzekeringen.nl. Een zorgverzekering is verplicht en iedereen heeft recht op een basisverzekering. Je vraagt jezelf misschien nu wel af, waarom zou er een hogere zorgpremie moeten komen voor ongevaccineerden? En waar komt dit idee vandaan? Het idee komt van Minister Hugo de Jong. Volgens Minister Hugo de Jonge zou zo’n driekwart van de ziekenhuisopnames te wijten zijn aan Nederlanders zonder vaccin. De Jonge vindt dat ongevaccineerde de druk verhogen op de zorg, meer dan iemand met een vaccinatie.

De vraag is daarom of er straks onderscheid moet worden gemaakt tussen een gevaccineerde en een ongevaccineerde Nederlander in de zorgpremie.

Bescherming van wet

De kans dat dit gaat gebeuren is klein door meerdere factoren onder andere door de bescherming van de wet. In de wet staat dat een verzekeringsmaatschappij geen hogere premie mag vragen voor de basisverzekering van zorgverzekering op basis van geslacht, leeftijd of medische voorgeschiedenis. Het is dus eigenlijk gewoon wettelijk verboden om op basis van medische voorgeschiedenis een hogere premie te vragen. De kans is dus erg klein.

Andere groepen

Als er een hogere zorgpremie zou komen voor ongevaccineerde, zouden veel andere groepen ook een hogere zorgpremie moeten betalen. Iedereen wordt dus beïnvloed. Hoe zit het dan bijvoorbeeld met de groep die geen griepprik halen? Ook die groep heeft een verhoogde kans van ziekenhuisopname. Hoe zit het met mensen die overgewicht zijn, roken of gevaarlijke sporten beoefenen? Het is dus best onrealistisch om een verhoogde zorgpremie voor ongevaccineerden in te voegen aangezien het niet eerlijk en in verhouding is met andere groepen.