De diverse mogelijkheden

Als een persoon in de provincie met een (licht) verstandelijke beperking of door psychische kwetsbaarheid het lastig vindt om het dagelijks leven vorm te geven kan diegene thuiszorg in Groningen aanvragen. Mensen met psychische of psychosociale problemen kunnen het moeilijk vinden om zelfstandig te wonen. Een vorm van begeleiding biedt voor deze mensen al uitkomst. Natuurlijk heeft iedereen andere wensen als het gaat om zorg, daarom zijn er diverse mogelijkheden als het gaat om thuiszorg. In dit artikel bespreken we er een aantal.

Begeleid wonen in Groningen

Thuiszorg is eigenlijk onderdeel van begeleid wonen. Cliënten met een WLZ- of WMO indicatie krijgen hulp van een begeleider aan huis, in de vorm van thuishulp in Groningen. Deze thuisbegeleiding is er voor iedereen die door psychische, sociale of andere omstandigheden extra ondersteuning kan gebruiken. Er zal steeds dezelfde begeleider langskomen om de persoon te helpen met alles waar hij of zij hulp bij nodig heeft. Dit zal zorgen voor meer structuur en overzicht in het leven van de cliënt.

Welke zorg er precies wordt geboden, hangt volledig af van de wensen en behoeftes van de cliënt. De begeleiding kan bijvoorbeeld ingezet worden op psychosociaal vlak: op een praktische en doelgerichte manier werken aan het stabiliseren van de situatie.

Huishoudelijke hulp in Groningen

Hulp bij het huishouden is ook een optie bij thuiszorg in Groningen. Voordat dit kan worden gerealiseerd, zal er worden onderzocht of de cliënt in aanmerking komt voor huishoudelijke ondersteuning via de gemeente. Is de uitkomst positief, dan komt een huishoudelijk hulp in Groningen de cliënt helpen met het netjes houden van zijn of haar woning.

Financiële zorg

Mocht de cliënt in financiële problemen zijn geraakt kan hij of zij financiële hulp aanvragen. Ook financiële begeleiding is dus onderdeel van thuishulp. Dat is met een reden: financiële problemen zorgen voor een hoop andere problemen. Als de financiële problemen onder controle zijn, kan er gewerkt worden aan de andere problemen.

Beschermd wonen in zorgwoningen

Een hogere vorm van thuiszorg is beschermd wonen. Cliënten met een WLZ indicatie kunnen in speciale woonzorgcentra wonen. Een zorgwoning voelt als een fijn en veilig thuis voor de bewoner. De cliënt krijgt 24-uurs begeleiding, eigentijdse zorg en huisvesting, alles zuiver afgestemd op zijn of haar wensen en behoeften.

Verschillende zorgaanbieders in de regio

In de provincie Groningen zijn er meerdere zorginstellingen die thuiszorg aanbieden. Een daarvan is Alex Cares. Zij bieden begeleid wonen aan in Emmen, de stad Groningen, Assen en Heerenveen.