Personen die met de variant besmet zijn, hebben meestal symptomen die niet overeenkomen met de “standaard” symptomen bij een corona besmetting.

Een hoge temperatuur, een nieuwe hardnekkige hoest en een verlies of verandering van reuk- of smaakzin worden door de gezondheidsdienst nog steeds genoemd als de drie belangrijkste tekenen van besmetting met het coronavirus.

Naarmate meer gevallen van Omicron aan het licht kwamen, begonnen de symptomen van de variant echter te lijken op die van een gewone verkoudheid.

De meest voorkomende symptomen zijn een loopneus, hoofdpijn, keelpijn en niezen, waardoor een infectie met het coronavirus moeilijk kan worden opgespoord.

Maar andere symptomen die met de variatie te maken hebben, hebben niets te maken met je hoofd, neus of keel.

Wat zijn de tekenen en symptomen?

Aan de hand van gegevens van de ZOE Covid-studie-app zijn twee indicatoren van Omicron-infectie vastgesteld die het lichaam anders beïnvloeden dan andere frequente symptomen.

Volgens Tim Spector, hoogleraar genetische epidemiologie aan het King’s College in Londen, hebben veel mensen gemeld dat zij zich misselijk voelen in het beginstadium van de infectie.

Dit symptoom blijkt wijdverspreid te zijn bij degenen die tweemaal zijn gevaccineerd en gestimuleerd, zij het dat de gevolgen vaak matig zijn.

Pijn in de onderrug is een ander symptoom dat niet moet worden verward met een verkoudheid.

Gegevens over de variant uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika, waar de mutatie werd ontdekt, suggereren dat het ook een van de vroege symptomen van Omicron-infectie is.

Pijn in de onderrug kan leiden tot spierpijn in het hele lichaam, waarbij lichaamspijn voor veel mensen een veel voorkomend symptoom is.

Nachtelijk zweten, uitputting, lichaamspijn en misselijkheid zijn enkele van de andere symptomen.

Professor Spector waarschuwde dat mensen zich bewust moeten zijn van deze symptomen omdat, in tegenstelling tot eerdere coronavirusstammen, de meeste mensen geen koorts of verlies van smaak of reuk zouden ervaren.

De regering daarentegen heeft verzuimd haar officiële symptoomlijst hieraan aan te passen, en deze is sinds het voorjaar van 2020 niet meer gewijzigd.

“Veel van de Omicron-symptomen, de meeste, lijken op een gewone verkoudheid of een andere virale infectie zonder de traditionele symptomen,” voegde Prof. Spector eraan toe.

“Dus let op de belangrijkste, en we houden je op de hoogte.” Helaas heeft de regering hier nog geen rekening mee gehouden en is zij een van de weinige regeringen in de wereld die haar bevolking niet over de symptomen informeert.

“Maar, het zijn een verstopte neus, hoofdpijn, niezen, een aanhoudende hoest, en een zere keel.”

“Ze staan momenteel in de top vijf, dus hou ze in de gaten en besmet niemand anders.”

Heeft de Omicron golf zijn hoogtepunt bereikt?

Volgens wetenschappers heeft de Omicron golf zijn hoogtepunt bereikt in het Verenigd Koninkrijk. en het aantal gevallen begint af te vlakken in het hele land. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ervoor gewaarschuwd het coronavirus niet met griep te vergelijken.