Ben je in verwachting van je eerste kindje, dan staat je een bijzondere fase te wachten. Jij en je partner worden ouders en krijgen de verantwoordelijkheid over een nieuw mensenleven. Die verantwoordelijkheid dragen jullie natuurlijk met trots. En terwijl jullie ongeduldig wachten op de komst van de kleine, zijn jullie tijdens de zwangerschap al druk bezig met het treffen van voorbereidingen en met het genieten van de veranderingen.

Welke dingen heb je nu nodig tijdens de zwangerschap en vooral als de kleine er straks in? Denk bijvoorbeeld aan een doppler waarmee je de hartslag van de baby kunt horen. In deze blog geven we je 3 redenen waarom je een doppler tijdens de zwangerschap kunt gebruiken.

Een unieke ervaring thuis, dankzij de doppler

De eerste keer dat je naar het ziekenhuis gaat voor een echo van de baby is een onvergetelijke ervaring. Het is de eerste kennismaking met je kindje waarin je de hartslag gaat horen. Misschien vang je ook wel een eerste glimp op via het beeldscherm. Een bijzondere ervaring die je de rest van de zwangerschap niet meer vergeet. En die je wilt blijven ervaring. Dat is dan ook een heel goede reden om een doppler te kopen. Hiermee kun je eigenhandig luisteren naar de hartslag van je kindje zonder dat je daarvoor een afspraak moet maken voor een echo. Bestel je een doppler, dan wordt in de meeste gevallen een fles echogel bijgeleverd. Op die manier kun je de echo beginnen en naar de hartslag van je kindje luisteren. Een unieke ervaring die jij en je partner met elkaar delen en die je gedurende de hele zwangerschap kunt blijven herhalen.

De baby tijdens de zwangerschap in de gaten houden

Een andere reden om de doppler te kopen en de hartslag van je baby te beluisteren, is dat je het hartje voortdurend kunt monitoren. Van buiten de buik weet je niet hoe het met de gezondheid van het kindje is, maar met de doppler kun je deze beter in de gaten houden. Het is wel belangrijk om dit altijd te doen in samenspraak met je verloskundige. En wel om de volgende redenen:

  • Als het gaat om je eigen kind wil je dat er geen problemen zijn. Maar omdat het om een persoonlijke kwestie gaat, kan het heel gevoelig liggen. En hoor je via de doppler dat er wel een probleem is met de gezondheid van je kindje, dan is het niet goed om hier als ouders alleen voor te staan. Je hebt echt de kennis en kunde van je verloskundige nodig die weet wat er aan de hand is op het moment dat iets afwijkt.
  • Zeker de eerste keer dat je de doppler gebruikt, is het belangrijk dat je hier hulp bij krijgt, bijvoorbeeld van je verloskundige. Hij kan je uitleggen hoe de doppler werkt en waar je op moet letten bij het luisteren naar de hartslag.
  • Mocht je de doppler gebruiken en je hoort niets, dan kun je hier behoorlijk van schrikken. Terwijl het net zo goed kan zijn dat er niks aan de hand is met de kleine. Je hebt de doppler gewoon niet goed ingeschakeld of aangesloten met als gevolg dat je geen hartslag hoort. Laat je dus echt goed instrueren door je verloskundige wanneer je de eerste keer zelf aan de slag gaat met de doppler.

Oudere broers en zussen mee laten luisteren met de doppler

Is het niet je eerste zwangerschap en heb je kinderen die uitkijken naar de komst van een klein broertje of zusje? Voor de een wordt het krijgen van een broertje of zusje al vrij concreet door het zien van de groeiende buik. De ander kan zich er nog geen voorstelling van maken. Je kunt diegene alvast laten wennen aan het idee van de baby die gaat komen. Bijvoorbeeld door foto’s van de echo te laten zien en door te laten voelen op het moment dat de baby schopt. En met de doppler kun je je kinderen mee laten luisteren naar de hartslag van de baby. Een bijzondere ervaring om met het hele gezin te delen. Zo wordt het naderen van de geboorte niet alleen iets om als ouders naar uit te kijken, ook de kinderen voelen de spanning om wat we allemaal komen gaat.

Je kind na de geboorte in de gaten houden?

Is je baby eenmaal geboren, dan heb je de doppler in eerste instantie niet meer nodig. Want wat je nu nodig hebt om de baby in de gaten te kunnen houden, is een babyfoon. Niet alleen tijdens het eerste levensjaar. Ook wanneer de baby een peuter en kleuter wordt, komt de babyfoon je goed van pas. Leg je je kind op bed om hem te laten slapen, dan is de babyfoon al gauw een onmisbare gadget. Hiermee kun je precies afluisteren of je baby al in slaap is gevallen of dat hij wakker is geworden en is begonnen met huilen om je aandacht te krijgen. En in het geval dat je een peuter of kleuter op bed legt, kun je met de babyfoon in de gaten houden of hij al in slaap valt of dat hij pogingen doet zijn ledikant uit te klimmen. Hiervoor heb je trouwens wel een babyfoon met camera nodig. En een kinderwekker die je peuter leert wanneer de tijd is aangebroken dat hij uit zijn bed mag.

Een doppler iets voor tijdens jouw zwangerschap?

Spreekt het idee jou aan om tijdens de zwangerschap mee te luisteren met de hartslag van je kindje? En wil je op ieder gewenste moment de tijd nemen om contact te maken met het kindje in je buik? In dat geval biedt een doppler echt uitkomst. Het is een bijzondere manier om nog meer uit je zwangerschap te halen en ervan te genieten hoe je kindje aan het groeien is. Ook voor je partner en kinderen wordt de ervaring van de zwangerschap nog mooier. Terwijl jij voelt hoe de baby in je buik beweegt, kunnen zij op verschillende manieren meegenieten van de zwangerschap. Door aan je buik te voelen en tegen je buik aan te praten maakt de rest van het gezin contact met de baby. En de baby kan via de Doppler contact maken met zijn vader en oudere broers en zussen.