Als je een bril of contactlenzen draagt, kan het laten laseren van je ogen een aantrekkelijke optie zijn om voorgoed afscheid te nemen van deze fysieke hulpmiddelen om je zicht te verbeteren. Het is een populaire ingreep die duizenden mensen per jaar ondergaan om hun gezichtsvermogen te verbeteren. Omdat het niet voor iedereen duidelijk is hoe zo’n ingreep nu daadwerkelijk in z’n werk gaat en wat de voordelen ervan kunnen zijn, is het goed hier wat dieper op in te gaan. Er heerst namelijk nog wel eens wat verwarring en ook angst over de daadwerkelijke werkwijze van het laten laseren van je ogen. Dus draag jij nu een bril of contactlenzen? En ben je het zat om deze iedere ochtend eerst op te moeten zetten of in het geval van lenzen deze in te moeten doen? Dan biedt je ogen laseren uitkomst. Dus wil jij alles te weten komen over ogen laseren? Lees dan snel verder!

Voor wie is heet laten laseren van de ogen geschikt?

Het laten laseren van je ogen is niet voor iedereen geschikt.  Er zijn namelijk bepaalde criteria waaraan je moet voldoen om de ingreep veilig en effectief te laten verlopen. Om er zeker van de zijn dat ook jij in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling, hebben we een aantal van de belangrijkste criteria voor je op een rijtje gezet:

  • Je moet minstens 18 jaar oud zijn
  • Je moet een stabiele bril- of contactlens ‘correctie’ hebben gedurende minstens een jaar
  • Je moet over het algemeen gezonde ogen hebben zonder oogaandoeningen zoals cataract, glaucoom of droge ogen
  • Je mag niet zwanger zijn en ook geen borstvoeding geven

Om er zeker van te zijn dat je in aanmerking komt voor het laten laseren van je ogen, vindt er altijd eerst een intake plaats. Omdat ieder individu anders is en er ook verschillende technieken zijn om de ogen te kunnen laseren, is het belangrijk eerst vast te stellen of het daadwerkelijk mogelijk is en vervolgens welke techniek hier het beste op aansluit.

Hoe werkt zo’n behandeling?

Een behandeling duurt vaak niet langer dan een half uur. In eerste instantie wordt een verdovende druppel in elk oog gedruppeld om te voorkomen dat je pijn voelt. Vervolgens wordt het hoornvlies voorbereid en wordt een dunne flap in het hoornvlies gesneden. Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van de laser. De laser verdampt microscopisch kleine hoeveelheden hoornvlies weefsel om de kromming van het hoornvlies te veranderen. Vervolgens wordt de flap teruggeplaatst en zal je ter controle de komende dagen/weken voor nazorg naar de oogarts moeten.